Kinderkerk

Nieuws kinderkerk mei 2018

De Heer is waarlijk opgestaan!
Als het goed is bent u met Pasen begroet met deze woorden. Het is Pasen en dat is een feest!!
Wat mogen we blij zijn dat de Here Jezus voor ons op Goede Vrijdag aan het kruis is gestorven en met Pasen weer is opgestaan.

We hebben met de kinderen echt naar dit feest toegeleefd. Wat mogen we als gemeente blij zijn met zulke enthousiaste kinderen in de gemeente en met een oudste (Martin Vos) die ondanks zijn drukke werk en gezin en andere bezigheden toch tijd heeft genomen om de Paasdienst voor te bereiden.

Al snel nadat we als kinderkerkleiding hadden aangegeven naar de kerkenraad dat we wel graag wilden weten wat het thema van de dienst zou worden, kwam er een verheugend berichtje binnen van onze broeder Martin, die deze dienst voor is gegaan. Hij had een leuk idee, u heeft het gemerkt als u in de dienst was: Martin heeft het Paasverhaal behandeld met iets spannends met kleuren.

Al snel was er een creatieveling onder ons (Dianna) die het idee had om bij het maken van de Paasuitdelers ook dezelfde kleuren te gebruiken en daar iets van te maken. Een aantal weken zijn de kinderen hiermee bezig geweest en hebben we het gehad over welke Bijbeltekst we er aan wilden hangen om aan de gemeenteleden mee te geven, u heeft het inmiddels al bewonderd.

De Heer is waarlijk opgestaan komt uit de NBG vertaling. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de tekst uit Lucas 24 vers 34 uit de Bijbel in Gewone Taal: “Jezus is opgestaan, het is echt waar!”

Desiree opperde gelijk dat zij de kaartjes met tekst wel wilde maken en toen hebben we nog een aantal zondagen met de kinderen, hulpen en assistenten besteed aan het vastmaken van de tekstkaartjes. We hopen dat we iedereen zo een geweldige boodschap mee mogen geven.

Als liedjes hebben we gekozen voor een bekend liedje met een aantal knappe solo zangeressen. Jolande deed de begeleiding op de piano waar we ook heel blij mee waren. Als slotlied kozen we voor een oude bekende; “Wij vieren feest”. Fijn om zo, al zwaaiend met slingertjes, het feest te mogen afsluiten met voor iedereen een kleurrijke herinnering om zelf te houden of weg te geven.

Na deze hele uiteenzetting over het Paasfeest nog even een stukje over de kinderkerk.

Wij hebben een aantal actiepunten die we elke keer weer door schuiven maar die zeker nog moeten gebeuren.  We willen graag na de zomervakantie het seizoen starten met een leuke middag waarbij ook vriendjes en vriendinnetjes welkom zijn. Ook een medewerkersdag staat nog in de planning.
Wilt u voor beide zaken bidden en ook voor de invulling van het zomerrooster? Zoals u wel weet van andere jaren, houden wij altijd even vakantie en vinden wij en ook de kinderen het fijn als er eens iemand anders voor de groep staat. Materialen genoeg aanwezig en wij willen u altijd en graag op weg helpen.

En ook Luca en Jesse van de oudste groep (de Adelaars) hebben hun best gedaan om iets te schrijven voor het maandblad. Zeker het lezen waard!
Namens de kinderkerk: Klaske

Bijdrage Jesse:
Hallo ik ben Jesse Kramer en ik ben 11 jaar. Ik ben geboren op 14 oktober 2006. Mijn hobby’s zijn voetbal, freerun en buitenspelen ik game soms wel maar ik speel liever buiten dan binnen zitten. Ik heb een gezin van 6 mensen een zus en twee zusjes ze heten Lynn, rosa en Marlou. Ik vind de here Jezus heel belangrijk in mijn leven. Ik vind het daarom ook heel belangrijk om naar de kerk te gaan en te leren over hem. Ik zit sinds mijn geboorte al op de kinderkerk. Ik vind het knutselen het leukst en minder leuk het verhaal om te luisteren.
Groetjes Jesse

Bijdrage Luca
Wat is Pasen? 

Dat Jezus uit de dood is opgestaan. Want Jezus had gezegd: Ik zal de tempel afbreken en in drie dagen weer opbouwen. Jezus bedoelde hiermee dat hij aan het kruis zal sterven en na drie dagen zou opstaan.

Wat betekent Pasen voor mij?

Dat Jezus voor onze zonden aanzet kruis is gestorven en van ons houdt.

Wat gebeurde er toen Jezus aan het kruis was gestorven?

De aarde beefde, de rotsen spleten open en de graven gingen open.

Ik ken ook een mooi lied over Pasen. Als u op youtube dit intypt dan hoort u het ook: Samen op weg naar Pasen.

 

Groetjes Luca 


Nieuws kinderkerk maart 2018

Een meneer uit Iran die in zijn eigen taal iets op de groep van de Adelaars komt vertellen.
Dat is weer eens wat anders en de kinderen zijn erg rustig. Uiteraard begrijpen ze er helemaal niets van maar een slimmerik legt al gauw de link met het Bijbelverhaal. Juist, de torenbouw van Babel en de daarbij behorende spraakverwarring. Toen konden de mensen niet meer verder samen werken want God had hun taal verward (Babel betekent verwarring) en daarom gingen ze, zoals God ze geboden had zich verspreiden over de hele aarde. Na het verhaal  gingen ze aan de slag met een codekraker en tekenden ze een hoge toren op een rol papier.
Toen was de kerk alweer af en kwamen we aan het oefenen van het liedje van de maand niet eens meer toe. Maar het is fijn om zo met elkaar te praten  en te werken over de Bijbel en steeds dichter naar elkaar en naar God toe te groeien.
Bij de Zwaluwen wordt met spanning afgewacht wanneer ze in de nieuwe ruimte mogen! Het is natuurlijk de oude ruimte maar door alle werkzaamheden (allemaal heel erg bedankt!!) lijkt het wel nieuw.


De volgende medewerkster die zich voorstelt is Desiree.

Hallo allemaal,
Allereerst wens ik iedereen alle goeds en Gods zegen toe voor in het nieuwe jaar. Dit stukje schrijf ik in de eerste week van het nieuwe jaar. Het verschijnt wat later in het maandblad, maar ik vind dat je altijd iemand alle goeds en Gods zegen mag wensen.
Ik kom in de gemeente vanaf mijn 11e jaar. Inmiddels al ruim 27 jaar, time flies.
Mijn ouders (Jan en Janneke Brandwijk) werden uitgenodigd door Bert en Immy van de Does om eens in de VEG een dienst mee te maken. Ik mocht mee naar de huwelijksinzegening van Bert en Immy. Toen ik binnen liep voelde ik direct warmte en gezelligheid. Ik keek mijn ogen uit, want er was een band en de bandleden speelden mooie liederen. Niet van die saaie, die ik weleens in andere kerken hoorde. We gingen wat vaker heen en ik mocht dan naar de kinderkerk. Ik weet nog heel goed hoe ik de eerste keer het gebed afsloot. Richard de Vos had die ochtend de leiding en we zouden een rondje doen om te bidden en te danken. Dat is ook zoals wij het vandaag de dag in de kinderkerk doen. Iedereen krijgt de gelegenheid om ergens voor te bidden of te danken. Soms bespreken wij eerst voor wie of wat wij kunnen bidden. Je sluit af met ‘amen’ zodat diegene die na jou komt begrijpt dat hij/zij aan de beurt is. Hetgeen ik mij kan herinneren was dat ik zei: ‘hetzelfde als wat al die andere gebeden hebben.’

Ha, ha, ik had nog veel te leren! Het leukste aan de kinderkerk vond ik de kerstmusical. Ik weet nog dat ik iemand moest spelen die ruzie kreeg bij het optuigen van de kerstboom. De kerstbal moest uit de boom en stuk op de grond vallen. Toen die niet kapot viel, wilde ik hem met mijn voet stuk trappen, maar de souffleur vond dat geen goed idee.
Toen ik naar de club ging, ben ik direct assistent geworden in de kinderkerk en mag ik sinds vele jaren een van de groepen leiden.
Een van de bijzondere momenten was dat ik mij op 12 jarige leeftijd liet dopen samen met mijn moeder en mijn zus (Marga).
Op 1 september 2000 ben ik getrouwd met de liefde van mijn leven, Thijs en wij hebben 2 kinderen mogen krijgen, Daan (12 jaar) en Mara (9 jaar).
Ik werk nu al 12 jaar bij de bibliotheek als ‘manusje van alles’ zeg ik altijd zelf. Ik ben de directiesecretaresse, preventiemedewerker en geef leiding aan de afdeling ondersteunende diensten, waar de personeels-salarisadministratie en transport onderdeel van uitmaken. Hiervoor heb ik gewerkt in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis als hoofd medisch secretariaat Radiotherapie. Een hele leuke en uitdagende baan, maar vanwege het vele reizen en Daan toentertijd op komst, besloot ik een baan dichter bij huis te zoeken. Het heeft zo moeten zijn, want toeval bestaat niet zeg ik altijd. Ik las ‘toevallig’ een advertentie in een krant die ik nooit lees en daarin stond ‘coördinator uitleenteam’ bij de bibliotheek. Tijdens mijn sollicitatiegesprek gaf ik aan dat ik niet heel veel boeken lees, maar dat was gelukkig geen pre voor deze functie. In 2008 kreeg ik de functie die ik nu nog heb en voer deze met veel plezier uit. Al is het dienstverband in de jaren wel flink uitgebreid naar nu 32 uur per week.

Wat heeft God in petto voor u, voor jou, voor mij in 2018? Een stukje uit Jesaja 43: ‘Wees niet bang, want ik zal je vrijkopen, ik heb je bij je naam geroepen, je bent van mij. Moet je door het water gaan, ik ben bij je of door rivieren, je wordt niet meegesleurd. Moet je door het vuur gaan, het zal je niet verteren, de vlammen zullen je niet verschroeien, want Ik, de Heer, ben je God de Heilige van Israël, je redden. Je bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol en ik houd zo veel van je dat ik de mensheid geef in ruil voor jou. Wees niet bang, want ik ben bij je!’

De volgende medewerker die zichzelf voorstelt is Daan-Peter de Weerd.

Lieve groet, Desiree van Ham


Nieuws kinderkerk februari 2018

Na een drukke periode voor het kinderkerstfeest waarin we elkaar, als medewerkers, heel veel ‘bestookten’ met mailtjes, soms wel een keer of 5 per dag (gaan we dit jaar anders doen, hebben we al besloten), kunnen we terug zien op een mooi Kinderkerstfeest waarin de geboorte van onze Heer en Heiland centraal mocht staan. Nu gaan we weer even een rustigere tijd tegemoet.

We kijken uit naar het moment dat we weer in de Zwaluwenruimte mogen kijken en verblijven.

Bij de Adelaars werken we met onlinelessen (G.O.G.) en hebben we het leven van Paulus net afgesloten. We gaan nu weer terug naar het begin van de Bijbel.

De Zwaluwen hebben zo een eigen methode, zij zijn bezig met het Bijbelboek Daniel. Het is steeds weer een uitdaging voor de assistenten om een leuk en uitdagend en voor alle leeftijden passend werkje te vinden maar het komt altijd goed. En anders zijn er altijd nog reservewerkjes waar de kinderen uit kunnen kiezen.

Wat betreft het Kinderkerstfeest: ik heb Naomi de Vries gevraagd om iets hierover te schrijven. Dat heeft ze heel mooi gedaan, ze schreef zelfs 2 stukjes: eentje voor het feest en eentje na afloop. Dank je wel hoor, Naomi, goed gedaan.
Ook gaan we verder met het voorstellen van onze medewerkers. Amy van Lawick van Pabst heeft dit keer iets over zichzelf geschreven.

Wij hopen en merken ook dat u voor ons blijft bidden.
Namens de kinderkerk medewerkers,
Klaske van de Graaf


Hallo gemeente ,
Dit jaar gaan we aan de hand van foto’s een verhaal vertellen bij het kinderkerstfeest.
Het verhaal gaat over een meisje dat een stukje ging voordoen bij het kerstverhaal op school. Ze kreeg niet het stukje wat ze graag wilde doen, maar moest wat anders doen. Ze ging boos naar huis en toen haar vader kwam ging ze met hem praten.
Met foto’s zal het verhaal vertelt worden.
Groeten van Naomi

Ik vond leuk aan het kerstfeest dat we grappige foto’s van het verhaal hadden.
Ook het zingen met de kinderen op het podium ging goed en was leuk.
Het was een heel fijn kerstfeest en alles was leuk.
Groetjes Naomi


Beste gemeente,
Mijn naam is Amy van Lawick van Pabst en ik ben op dit moment van schrijven 19 jaar oud. Dit jaar doe ik eindexamen op VWO niveau en daarna wil ik graag pedagogische wetenschappen studeren op de Universiteit van Amsterdam.
Toen ik naar de brugklas ging en dus van de kinderkerk af, ben ik gelijk begonnen als hulp in de kinderkerk. Hierna werd ik gevraagd als assistent en niet zo heel lang daarna ben ik lid geworden van de gemeente en leiding geworden bij het kinderkerkteam.
Al van jongs af aan kan ik t goed vinden met kinderen. Daarom vind ik het dan ook erg leuk, als ik weer aan de beurt ben om kinderkerk te doen.
Dit waren een paar dingen over mijzelf. In het volgende maandblad zal Desiree wat over zichzelf schrijven.

Met vriendelijke groeten,
Amy van Lawick van Pabst


Nieuws kinderkerk december 2017/januari 2018
Zo half november hebben we het als kinderkerkleiding al best druk met de voorbereidingen voor het kinderkerstfeest. Zoals u misschien wel weet, zal dit feest dit jaar gehouden worden op zondag 24 december.

Om iedereen wat te ‘ontlasten’ hebben we voor dit jaar gekozen om niet meer op de zaterdagmiddagen te oefenen en van de  kinderen en de ouders te verwachten dat ze elke keer extra komen. We gaan dit zoveel mogelijk doen tijdens de zondagochtenden. We zien er erg naar uit om u te laten zien wat we met de kinderen ingestudeerd hebben. Zoals elk jaar houden we onszelf en elkaar voor dat we niet moeten vergeten waar het uiteindelijk om draait: niet om het neerzetten van een mooie show maar om het herdenken van de geboorte van onze Redder en Zaligmaker, gekomen als een klein baby’tje om later te sterven aan een kruis zodat Zijn Vader ons kan vergeven van onze zonden.

Nog even wat praktische dingen:
Zoals u misschien al gezien of gehoord heeft, kunnen wij momenteel geen gebruik maken van de ruimte van de Zwaluwen, die wordt helemaal opgeknapt met een nieuwe vloer, een nieuw kleurtje op de muren etc. etc. Wij zijn hier erg blij mee, in de tussentijd maken de Zwaluwen gebruik van de ruimte naast de Adelaarsruimte.

Bij de Adelaars zijn we gestart met het werken uit een schriftje die de kinderen elke week mee naar huis krijgen met daarin een leesrooster en wat vragen over het behandelde Schriftgedeelte. Het is de bedoeling dat de kinderen het schriftje de week erna weer meenemen. Sommige kinderen zijn daar heel goed in, bij andere kinderen moet het nog wat groeien maar wij denken dat het goed is dat de kinderen al jong leren om zich niet alleen op zondag maar ook door de weeks met God en de Bijbel bezig te houden en willen dat stimuleren. Bovendien merken we dat de behandelde verhalen beter onthouden worden als de kinderen ze zelf nog eens nalezen en er mee aan de slag gaan.

We vinden het fijn om te merken dat u als gemeente belangstelling heeft voor wat er gebeurt in de kinderkerkruimtes en voor ons en de kinderen bidt. (op de bidstond of thuis). Juist in deze drukke tijden merken we dat het aantal kinderen soms wat weinig is en dat vinden we jammer. Trouw zijn is belangrijk, ook voor kinderen. Wij doen ons best om de kinderen zoveel mogelijk over God te leren en dat op een zo leuk en goed mogelijke manier te doen, doet u, als ouders/grootouders met ons mee?

Klaske v.d. Graaf


Hieronder de bijdrage van Mandy Immens- van de Graaf (november 2017)

Hallo gemeente,
In het vorige maandblad heeft Dianna iets over zichzelf verteld en nu ben ik aan de beurt.
Mijn naam is Mandy Immens-van de Graaf. Sinds 4 jaar getrouwd met Stefan Immens en samen trotse ouders van Luca (2,5 jaar) en Tess (10 maanden). We wonen nu nog in Den Helder maar gaan rond maart/april in Julianadorp wonen.

Ik werk drie dagen in de week als administratief medewerkster bij Bakker & Schilder Transport in ’t Zand en verder ben ik natuurlijk veel met de kinderen bezig. Ik lees graag een boek, al komt het daar niet altijd van, en hou van creatief bezig zijn.

Ik kom als sinds kleins af aan in deze gemeente en ging hier ook naar de kinderkerk. Toen ik over ging naar club, begon ik als hulp in de kinderkerk. Van daaruit groeide ik door naar assistent, waarbij ik de werkjes mocht voorbereiden, kon ik mooi mijn creativiteit in kwijt! Vorig jaar oktober heb ik belijdenis gedaan in de gemeente en ben ik ook leiding geworden in de kinderkerk. Best even wennen, zo’n hele les voorbereiden, want het is meer dan alleen een verhaal uit de Bijbel vertellen. Ik ben leiding bij de jongste groep, de Zwaluwen, een fijne, gezellige groep en ik hoop dit werk nog vele jaren te mogen blijven doen. 🙂

In het volgende maandblad zal Amy wat meer over zichzelf vertellen.


Nieuws Kinderkerk november 2017

We zijn weer met frisse moed aan onze eerste vergadering begonnen. We moesten het helaas zonder onze vertrouwde gezichten van Renate en Marga doen maar Dianna was als voorzitster een goede vervanger hoor en we zitten weer vol plannen voor het komende jaar. We hebben zelfs al over Kerst gepraat (eerste Adventszondag is 3 december) en we willen u graag iets meer vertellen over de leiding van de groepen en de manier waarop we werken.

De jongste groep, de Zwaluwen, wordt begeleid door Dianna, Amy, Mandy en Gerard. Assistenten zijn: Tom, Rebecca, Irene, Evelien. Hulpen zijn: Jane, Myrna, Hanna en Imre.
Er wordt gewerkt met de Bijbelverhalen uit de “De Bijbel Voor Jou” (kinderbijbel van J.H. Mulder- van Haeringen) worden chronologisch gevolgd en aangevuld met werkjes van internet. We zijn het vorige seizoen begonnen bij Genesis en zijn momenteel bezig met de verhalen over de profeten. En natuurlijk zingen we liedjes en besteden we op een laagdrempelige manier aandacht en tijd aan op een laagdrempelige manier aandacht en tijd aan het gebed. We werken uit de Startbijbel en met de lessen van:
https://www.bijbelgemeente.be/gog-lessen/

We zijn na de vakantie begonnen met het boek Handelingen.
De kinderen hebben ieder een eigen schriftje mogen versieren waarin ze hun werkje mogen plakken en een leesroostertje meekrijgen voor de komende week of de geleerde tekst, die ze dan voor zichzelf kunnen herhalen/leren. Het is de bedoeling dat de kinderen die elke zondag weer meenemen naar de kinderkerk.
Naast de verhalen oefenen we ook met het uit de Bijbel lezen en het uit ons hoofd opzeggen van de Bijbelboeken uit het Oude Testament en het hardop bidden.

We zijn ook een keer in de dienst gebleven tijdens een bevestiging van nieuwe leden en willen in het komende seizoen nog wel een aantal zondag plannen om in (een deel van) de dienst te blijven zodat de kinderen hieraan kunnen wennen en we er nog met elkaar over kunnen praten.
Om onze lessen wat beter uit te kunnen werken gaan we in de toekomst gebruik maken van een digibord met beamer.
Om de mensen van de leiding wat beter te leren kennen, stelt elke maand zich iemand voor.
Deze keer is het de beurt aan: Dianna Roskam

Klaske v.d. Graaf

Dianna Roskam schrijft:
Hallo gemeente,
Klaske heeft mij gevraagd iets over mezelf te vertellen, dus hier volgt een poging:

Mijn naam is Dianna Roskam, ik ben geboren en getogen in Friesland en sinds 1999 woonachtig te Anna Paulowna. Ik houd ontzettend veel van mijn kinderen, Myrna en Mart (resp. 14 en 12 jaar) en ik mag graag zingen, lezen, wandelen, fietsen, dynamic-tennissen en Scandinavische en Engelse detective-series kijken.
Als ik het me goed herinner, ben ik in september 2008 teamlid geworden bij de kinderkerk, de periode dat ook Mart qua leeftijd naar de kinderkerk mocht, ‘simpel’ omdat het me werd gevraagd. Het is belangrijk om je steentje bij te dragen in de gemeente en kinderwerk past bij mij. Zo ben ik bijvoorbeeld ook al ruim 10 jaar vrijwilliger op een peuterspeelzaal voor 2 ochtenden in de week. Het verveelt echt nooit om samen met kinderen bezig te zijn!
Vanaf het begin sta ik in de kinderkerk voor de jongste groep en dit doe ik nog steeds met plezier. En ook de samenwerking met alle kinderkerkmedewerkers is altijd soepel verlopen. We kunnen het goed met elkaar vinden en vullen elkaar prima aan.

Binnen het team houd ik me graag bezig met de praktische zaken. Sinds dit nieuwe seizoen ben ik bovendien, samen met Gerard, in de voorzitters-rol gestapt. Dit was geen wens van me, maar is me overkomen, haha. Dat is wellicht wel een beetje mijn levensstijl: Geen grote dromen, maar ‘gewoon’ doen wat op je pad komt, in het vertrouwen dat de Here God alles leidt.
Natuurlijk heb ik nu nog niet alles over mezelf verteld, maar als jullie nog meer van me willen weten, mag je dat natuurlijk altijd persoonlijk aan me komen vragen…..

Voor de volgende keer geef ik het stokje over aan Mandy,

Tot ziens in de kerk!!!!
Dianna Roskam.


Kinderkerk oktober 2017

Na een heerlijke vakantie is de kinderkerk zondag 3 september weer begonnen. Alle gemeenteleden die tijdens de zomerperiode zondagschool gedaan hebben: hartelijk dank! Vlak voor de vakantie zijn we met de kinderen naar Quelderduijn geweest om daar met spelletjes het seizoen af te sluiten. Een verslagje van deze morgen, geschreven door onze Klaske, heeft u nog te goed.
Gerard Bras

Verslag afsluiting seizoen, door Klaske:
Op een zonnige zondag voor de grote vakantie gingen we met de kinderen van de kinderkerk op pad naar Quelderduijn om spelletjes te doen. In de kinderkerkruimte waren de kinderen nog erg rustig en stilletjes in afwachting van wat we gingen doen, maar toen ze ontdekten dat we naar Quelderduijn gingen om spelletjes te doen, was er geen ‘houden’ meer aan. Ze waren dolenthousiast en niet meer stil te krijgen voor de uitleg en ze kwetterden als jonge vogeltjes allemaal gezellig door elkaar.

Eerst werd er gevraagd om een kring te maken maar 1 slimmerik merkte op dat een kring toch altijd vierkant was dus na het vormen van een vierkante kring, volgde het maken van de groepjes d.m.v. aftellen, net als op de bidstond. Maar, net als op de bidstond, ging dat niet helemaal vlekkeloos en bleek er in 1 groepje 1 kind teveel te zijn, toevallig een vriendje van een ander kind. Er waren door de hulp van leiding, assistenten en hulpen genoeg mensen om bij elk onderdeel iemand neer te zetten en bovendien ook nog bij elk groepje een leider mee te laten lopen. Dit ging prima natuurlijk. Vooral omdat de oudere kinderen de jonge kinderen hielpen en ze echt met elkaar teams vormden.

De onderdelen eten en drinken waren natuurlijk favoriet maar ook het ballen gooien in dozen met gaten en punten erop vonden ze erg leuk. Myrna had speciaal voor deze ochtend een quiz gemaakt over dolfijnen dus daar weten de kinderen nu ook alles van! Er was ook een onderdeel waarbij de kinderen zoveel mogelijk woorden moesten bedenken beginnende met een V. Nou, toen iemand eenmaal bedacht had dat er ook getallen zijn die met een V beginnen, kwam er geen einde aan de reeks (denk maar aan vierhonderd, vierhonderd en een etc.) Maar als snel moest er weer gewisseld worden en gingen de kinderen creatief aan de slag waarbij ze met behulp van blaadjes en takjes en wat touw een vlinder mochten proberen te maken. Dit ging sommige kinderen goed af. Ook mocht er geraden worden hoeveel kleine balletjes er nu in een glazen pot zaten, maar hoeveel dat er nu waren??????????? Weet jij het nog Ton?

Op het midden van het grasveld zat/lag Marga lekker te zonnebaden met een kunstwerk naast haar, degene die de mooiste naam voor het werk bedacht, mocht het mee naar huis nemen! Marga, omdat het je laatste ochtend was dat je mee was, is het je vergeven hoor dat je alvast vakantie hield, ha, ha. We namen op deze ochtend ook afscheid van Marga en Renate met de kinderen. Het werd ingeleid door iemand van de leiding die vertelde dat juf Marga en Renate niet meer terug kwamen na de vakantie en er waren kinderen die een papieren bloem mochten geven. Sommige kinderen begrepen niet helemaal wat een afscheid betekende, denk ik, want die begonnen na de afscheidsspeech van juf Desiree, te joelen en te klappen.

Maar als team (en de kinderen ook) zullen we jullie heel erg gaan missen hoor en willen we jullie erg bedanken voor jullie inzet van al die jaren. Jullie hebben de kinderen iets heel waardevols mee mogen geven voor de rest van hun leven.

Namens de kinderkerk,
Klaske van de Graaf


Kinderkerk juli & augustus 2017

Hierbij weer het kinderkerknieuws voor de komende periode. Allereerst de vraag om kinderkerkleiding voor de zomerperiode. Tijdens de vakantie doet de reguliere kinderkerkleiding namelijk een stapje terug en willen we graag dat andere mensen uit de gemeente de zondagochtenden voor de kinderen verzorgen. Het gaat om de vijf zondagen tussen 30 juli en 27 augustus. We hopen dat u zich hiervoor wilt inzetten! Als u vragen heeft over het kinderwerk of om ideeën verlegen zit, schroom dan niet om een van de kinderkerkleiding een vraag te stellen. Wij helpen u graag op weg.

Dan volgen nog enkele data voor in de agenda.
Zondagochtend 9 juli sluiten we het kinderkerkseizoen af met een spelletjesochtend in Quelderduijn. Die week erna zullen we tijdens de gezinsdienst afscheid nemen van maar liefst zeven kinderen. Zij stromen door naar de jeugdclub en we hopen dat ze daar goede en leerzame jaren tegemoet gaan. Naast deze kinderen zullen ook Renate en Marga, twee echte ‘kinderkerkveteranen’, de kinderkerk verlaten. We gaan hen ontzettend missen, maar zijn tegelijkertijd heel dankbaar voor hun jarenlange inzet.

Een goede zomerperiode toegewenst!

Namens het kinderkerkteam,
Gerard Bras


Kinderkerk juni 2017

Deze maand een verslagje, geschreven door een van onze hulpen, Evelien,
over de Sunshine-Cornerochtend van zondag 21 mei:

‘’Het leek wel een beetje op Sinterklaas!’’. Dit was het antwoord van één van de kinderen op de vraag wat van de film over Sunshine Corner vonden. “Sinterklaas?’’ vroeg ik, ‘’ja, want ze zongen allemaal liedjes, dansten en kregen cadeautjes’’ antwoorde ze.

Sunshine Corner vangt kinderen op, veel van deze kinderen hebben op straat gewoond en hebben geen familie meer. Sunshine Corner biedt deze kinderen een huis en een familie. Ze gaan naar school, ze lezen uit de Bijbel en leren over Jezus, ze zingen en bidden samen. Dankzij Sunshine Corner hebben de kinderen de kans om weer kind te zijn, om God te leren kennen en om een toekomst op te bouwen. Ik vond het heel bijzonder om te zien hoe ontzettend dankbaar de kinderen zijn en dat ze heel erg genieten van zelfs de kleinste dingen. Ook vertelden Dick en Paula dat het erg goed gaat met onze sponsorkinderen Carla en Sunshine!

Toen de film was afgelopen, moesten de kinderen aan het werk, want er moesten voor alle kinderen van Sunshine Corner werkjes gemaakt worden. Dit betekende dat er 60 werkjes gemaakt moesten worden! De kinderen vonden dit erg veel, maar gingen enthousiast knutselen. En na het knippen van vele papieren bloemetjes, hartjes, het wassen van plakkerige lijmhandjes en het opruimen van vele papiersnippers waren er 60 werkjes klaar om naar de Filipijnen te gaan.
Al met al was het een leuke en gezellige ochtend, de leiding én de kinderen waren erg enthousiast!

Namens het hele kinderkerkteam,
Gerard Bras


Kinderkerk mei 2017

Als een vlinder die vroeger ooit een rups is geweest,
zo zul jij ook verand’ren door de Heilige Geest.
Leef, sla je vleugels uit.
Een nieuwe schepping, een nieuw begin.

Bovenstaande woorden over de rups en de vlinder hebben de kinderen gezongen tijdens de gezinsdienst met Pasen. We hopen dat u genoten heeft van het lied en van de door de kinderen geknutselde vlinders die aan het eind van de dienst door hen zijn uitgedeeld. Het was een flinke klus om voor de hele gemeente een vlinder te maken, maar de kinderen en de leiding hebben er met veel plezier aan gewerkt. Het uitdelen van knutselwerkjes na de Paasdienst is in de loop der jaren een leuke traditie geworden die we graag in ere houden.

Speciaal voor deze maand heeft Marissa, een van de Adelaars, een tekening gemaakt. Ik vroeg haar om te tekenen hoe zij de kinderkerk ziet. Toen kwam het onderstaande kunstwerk tevoorschijn.

Namens het hele team, Gerard Bras


Kinderkerk april 2017

Hierbij weer het laatste nieuws van de kinderkerk. Zoals gebruikelijk zullen de kinderen de week voor Pasen weer plantjes langsbrengen en bezoekjes afleggen bij mensen uit onze gemeente die de zondagdiensten niet meer kunnen bezoeken. Deze Paaspresentjes zullen de zondag voor Pasen klaarstaan in de kinderkerk, uiteraard met naam en adres van de ontvanger. Het is dan de bedoeling dat een kind uit de kinderkerk, eventueel samen met een ouder, dit plantje langs brengt. We vinden het belangrijk dat de kinderen weten dat onze gemeente groter is dan de mensen die zij op zondag in de kerk zien zitten. Uit ervaring weten we dat een dergelijk Paasplantje erg op prijs wordt gesteld!

Dan nog een datum voor in de agenda’s. De zondag na de zendingsmarkt, zondag 21 mei, zullen Dik en Paula van der Sluijs in de kinderkerk het een en ander komen vertellen over Sunshine Corner, ons sponsorproject op de Filipijnen. Het is altijd bijzonder om hun verhalen te horen en de filmbeelden te zien. We zien uit naar een mooie ochtend!

Namens het hele team,
Gerard Bras


Kinderkerk maart 2017

Ook deze maand praat ik u weer graag bij over het reilen en zeilen binnen de kinderkerk. Welke onderwerpen zijn er allemaal aan bod gekomen? Bij de Adelaars (de oudste groep) maken we momenteel gebruik van lessen die te vinden zijn op de Belgische website www.bijbelgemeente.be. Dit zijn mooie, uitgebreide lessen die ook veel achtergrondinformatie verschaffen voor de leiding en allerlei leuke ideeën bieden voor de zondagochtenden. Inmiddels zijn we bezig met lessen over het leven van Jezus. Zo behandelde ik zondag 19 februari het verhaal van Jezus die Zijn eerste discipelen riep. Ze lieten direct en zonder twijfel hun visnetten en familie achter en volgden Jezus. Wat een lef en vertrouwen moet dat gevergd hebben!

Bij de Zwaluwen (de jongste groep) gaan de kinderen stapsgewijs het Oude Testament door. Daar behandelden ze de afgelopen maand de verhalen over Hannah, Samuël en de jonge David. In de kleine kinderkerkruimte hangt een touwtje gespannen met daaraan de werkjes van de afgelopen maanden. Het creëert een gezellige sfeer en is ook nog eens heel handig voor het Bijbelbegrip. De werkjes hangen namelijk op volgorde en vormen zodoende een tijdslijn. Handig voor de kinderen als ze even willen spieken hoe het ook alweer zat met al die verhalen uit het Oude Testament.

De komende weken werken we weer toe naar Pasen. Uiteraard zullen de kinderen hun steentje bijdragen aan de gezinsdienst van Eerste Paasdag. Hoe en wat, dat houden we nog even geheim. Blijft u voor het kinderwerk bidden? Het is niet altijd gemakkelijk de kinderen in het gareel te houden en ze zijn zo belangrijk voor onze gemeente. Bij voorbaat dank!

Namens het kinderkerkteam,
Gerard Bras


Kinderkerk november 2016

‘Statisch! Het is dramatisch, want mijn haar is altijd statisch!
Dankzij dat rare piekhaar ben ik licht ontvlambaar. Statisch!’

U zult wel denken: wat hebben bovenstaande woorden met de kinderkerk te maken? Ik verklap alvast: ze spelen een rol bij kerst! Wat dat precies is, komt u tijdens het kinderkerstfeest van 18 dec. te weten. De kinderen zijn al druk voor deze dienst aan het oefenen en het is leuk om te zien hoe enthousiast ze zijn. We zien uit naar een fantastisch ochtend waarin we met de kinderen de geboorte van Jezus zullen vieren. Blijft u meebidden voor alle voorbereidingen?

De medewerkerdag van zondag 6 november was erg geslaagd. Hieronder kunt u een verslagje lezen van deze middag, geschreven door Rebecca Veenstra.
Namens het kinderkerkteam,
Gerard Bras


Verslag medewerkersdag 6 november 2016, door Rebecca Veenstra

Lieve gemeente,
Zoals jullie waarschijnlijk wel weten zijn er een heel aantal mensen betrokken bij de kinderkerk. Met deze grote en leuke groep hadden wij op zondagmiddag 6 november een medewerkerdag. Deze middag stond in het teken van hoe we verhalen uit de Bijbel op een speelse manier kunnen overbrengen op de kinderen. Zo had Gerard Bras een Bijbelverhaal verdeeld in een aantal stukjes, waarna ieder groepje een stukje tekst kreeg die ze moesten voorbereiden door middel van een klein toneelstukje. Na een tijdje kwam iedereen dan bij elkaar en liet ieder groepje zijn toneelstukje zien. Ook Renate had iets leuks voor ons voorbereid, waarbij wij een soort spel deden bij het verhaal van de olie van de weduwe (2 Koningen 4). Op deze manier blijft het Bijbelverhaal veel beter hangen en doet iedereen actief mee. Naast dit geestelijke voedsel hadden een aantal mensen ook heerlijke soep klaargemaakt. Ik denk dat ik voor iedereen kan spreken dat deze middag bestempeld mag worden als erg gezellig en leerzaam.

Groetjes,
Rebecca Veenstra


Kinderkerk oktober 2016

‘Wees altijd verheugd, bid onophoudelijk, dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat hij van u, die één bent met Christus Jezus, verlangt.’ 1 Tessalonicenzen 5 vers 16-18 (NBV).

Bij de Adelaars, de oudste kinderkerkgroep, zijn we van plan om het komende seizoen meer aandacht te besteden aan het aanleren van Bijbelteksten. Er gaat namelijk veel kracht uit van het letterlijke Woord en daarnaast kan het erg handig zijn om zo nu en dan een Bijbeltekst paraat te hebben. Zondag 11 september heb ik met de kinderen de bovenstaande verzen behandeld. Om de zoveel tijd zal er weer een tekst bijkomen en we hopen dat de kinderen aan het einde van het seizoen hun ‘rugzakje’ gevuld hebben met een aantal mooie Bijbelverzen.

Inmiddels is de samenstelling van ons team op verschillende plekken gewijzigd. Mandy en Amy zijn hoofdleiding geworden en Rebecca en Irene zijn doorgegroeid tot assistent. We zijn blij met deze ontwikkelingen. Nieuwe mensen hebben immers weer nieuwe ideeën en die kunnen we altijd goed gebruiken. Zondagmiddag 6 november a.s. willen we weer een medewerkerdag organiseren voor alle leiding, assistenten en hulpen. Het doel van zo’n middag is om aan de hand van de Bijbel meer over ons kinderwerk te leren en natuurlijk om de onderlinge band te versterken. Wilt u alvast bidden voor deze zondagmiddag en voor de bijbehorende voorbereidingen?

Dan tot slot nog een verzoek aan de kinderkerkouders. Het valt ons op dat veel kinderen bij de start van de dienst bij hun ouders of elders in de kerk zitten. Wij zouden het echter fijn vinden wanneer de kinderen vooraan op de kleine stoeltjes zitten. Zo starten we de dienst gezamenlijk en kunnen we met de hele kinderkerk naar de mededelingen luisteren en de kinderliedjes zingen. Bovendien voorkomen we zo dat er in de kerkzaal allemaal lege plekken ontstaan, aangezien de desbetreffende kinderen die plaatsen maar heel kort bezet houden. Wilt u hierop letten? Bij voorbaat dank!

Namens het kinderkerkteam,

Gerard Bras


Kinderkerk september 2016

Na een fijne vakantie zal de kinderkerkleiding vanaf zondag 28 augustus de draad weer oppakken. Als het goed is hebben de kinderen een kaart ontvangen waarin geschreven staat bij welke groep ze verwacht worden. Het aantal kinderen is overigens flink geslonken: tegenwoordig nog zo’n vijfentwintig. Enkele jaren geleden waren dit er nog meer dan vijftig! Dit heeft onder andere tot gevolg dat het sponsorgeld voor Sunshine Corner dat de kinderkerk kan opbrengen, sterk terugloopt. Vandaar een oproepje aan de kinderkerkouders: Vergeet u kind(eren) geen ‘centje’ mee te geven. Ook vrije giften zijn van harte welkom!

Tijdens de zomerperiode hebben andere mensen uit de gemeente kinderkerk gedraaid. Het invullen van het zomerrooster kwam wat stroef op gang, maar uiteindelijk is er vrijwel elke zondag tijdens de vakantie kinderkerk geweest. Alle invallers hartelijk dank! Wij kijken uit naar het nieuwe seizoen en hopen dat we fijne ochtenden met de kinderen zullen beleven waarin we hen veel over de Bijbel zullen leren. Blijft u voor ons en voor de kinderen bidden?

Namens het hele kinderkerkteam,

Gerard BrasKinderkerk juni 2016

De weken vliegen voorbij, het is al weer bijna zomervakantie! De laatste periode van dit seizoen staan er in de kinderkerk weer allerlei leuke dingen op het programma. Zo zullen Dick en Paula zondag 12 juni (de zondag na de zendingsmarkt) in de kinderkerk wat vertellen over Sunshine Corner en gaan we zondag 10 juli (als het weer het toelaat!) ter afsluiting in Quelderduijn spelletjes doen.

Tijdens de zomervakantie doet de reguliere kinderkerkleiding een stapje terug en is het de bedoeling dat andere mensen uit de gemeente de kinderdiensten van ons overnemen. Het is erg leuk – zowel voor de kinderen als voor u – om dit een keer te doen. Het gaat om de zondagen tussen 17 juli en 21 augustus en u kunt uw naam invullen op de lijst die achterin de kerk, op de eerste deur van de kinderkerk, hangt. Er is in de kinderkerk heel veel materiaal aanwezig: knutselspullen, lesboeken, muziekinstrumentjes, spelletjes et cetera. Daar mag u uiteraard gebruik van maken. We hopen dat het rooster volledig wordt ingevuld, zodat de kinderen ook tijdens de zomervakantie naar de kinderkerk kunnen. Als u nog vragen hebt, hoor ik het graag!

Namens het hele kinderkerkteam,
Gerard Bras


Kinderkerk april 2016

‘Leeuw van Juda
U heerst op de troon
Overwinnaar
Redder, Mensenzoon
Lam van God
nederig en rein
offer dat ons redt
zal onze herder zijn’

Wanneer u dit leest, is de gezinsdienst op Eerste Paasdag al geweest. Ik hoop dat het een fijne dienst was waarin we samen met de kinderen de opstanding van Jezus mochten vieren. Bovenstaande woorden hebben de kinderen tijdens de dienst gezongen. Dat Jezus heerst op de troon en overwonnen heeft, is ook zeker iets wat we de kinderen tijdens de zondagochtenden willen leren. Het is immers een boodschap van eeuwigheidswaarde!

Zoals elk jaar heeft een aantal kinderen rond de Pasen een plantje gebracht naar de mensen die wegens ziekte en/of ouderdom niet meer in de kerk kunnen komen. Zo leren de kinderen uit onze gemeente de ouderen en zieken beter kennen en laten wij hen weten dat we ze zeker niet vergeten zijn.

Namens het hele kinderkerkteam,
Gerard Bras


Kinderkerk maart 2016

Allereerst wat nieuws over Sunshine Corner, het sponsorproject op de Filippijnen. We hebben sinds november een nieuw sponsorkindje, genaamd Carla. Christopher is teruggeplaatst bij zijn ouders en heeft dus geen financiële steun meer van Sunshine Corner nodig. Wij willen graag twee kinderen blijven sponsoren, maar vanwege de terugloop in het aantal kinderen op de kinderkerk wordt het steeds moeilijker om dit bedrag elke maand rond te krijgen. Toch vertrouwen we erop dat God hierin zal voorzien. Hieronder kunt u een stukje uit een brief van Christopher lezen. Hij bedankt ons voor de sponsoring en vraagt of wij in de toekomst andere kinderen willen blijven steunen.

‘Thank you so much for supporting me. I am happy of your support. […] I hope you will continue supporting Sunshine Corner so that more children will be given help, like me. Thank you so much. God bless.’

Vrij vertaald: Hartelijk dank voor jullie steun. Ik ben er heel blij mee. […] Ik hoop dat jullie Sunshine Corner blijven steunen zodat meer kinderen hulp krijgen, zoals ik. Hartelijk dank. Gods zegen.

Dan nog een mededeling voor de kinderkerkouders. Zondag 20 maart willen we na de dienst graag met de kinderen en de muziekgroep een liedje oefenen voor de Paasdienst van die zondag daarop. Daarom dus de vraag of de kinderen iets langer kunnen blijven. Meedoen is uiteraard niet verplicht, maar is wel prettig wanneer we het liedje met elkaar doornemen.

Namens het kinderkerkteam,
Gerard Bras

 


Kinderkerk februari 2016

Het kinderkerstfeest ligt alweer een paar weken achter ons. Heeft u ook zo genoten? Wij als leiding kijken in ieder geval met een goed gevoel op de dienst terug. Door het schrappen van de musical was de aanloop qua voorbereidingen een stuk rustiger en dit is ons goed bevallen. Binnen het team moeten we Klaske helaas nog steeds missen en gebed voor haar blijft zeer nodig! Haar liefde en toewijding voor de kinderkerk zijn groot: Ook nu ze door een moeilijke periode van ziekte gaat wil ze graag op de hoogte gehouden worden en blijft ze met ons meedenken.

Het kinderkerkteam is inmiddels flink geslonken, we zijn (als hoofdleiding) nog maar met z’n vijven. Aangezien het werk niet minder is geworden, krijgt een ieder van ons meer op zijn of haar bord en dit ervaren wij als zwaar. Het leiden van de kinderkerk behelst namelijk meer dan het voorbereiden van een verhaal en werkje voor de zondagochtenden. Ook bij het organiseren van (onderdelen van) gezinsdiensten wordt veel van ons verwacht. We zijn dan ook blij dat Daan-Peter, die vorig jaar eigenlijk met kinderkerk gestopt is, de komende periode voor Klaske in wil vallen.
Namens het kinderkerkteam,
Gerard Bras


Kinderkerk oktober 2015

Beste gemeente,
Zijn er dinosauriërs in de hemel? Wie heeft God gemaakt? Liep Jezus ook in de winter op sandalen? Zomaar wat vragen die ik in de kinderkerk wel eens voorbij heb horen komen. Weet u het antwoord? Ik soms niet hoor. Prachtig om te zien dat de kinderen de vrijheid nemen om dit soort vragen te stellen. Het zijn vaak dingen waar ik van tevoren nooit aan gedacht had. Dat maakt het kinderwerk voor mij erg leuk en verrassend! Geen ochtend is hetzelfde.
Zoals u weet hebben we tegenwoordig twee groepen: de Zwaluwen en de Adelaars. Alle leiding heeft inmiddels meerdere zondagen kinderkerk gedraaid en we kunnen constateren dat de huidige gang van zaken ons zwaar valt. De leeftijdsverschillen binnen de groepen zijn erg groot. Het liefst zouden we weer naar een situatie van drie groepen willen, maar daar hebben we op dit moment de mankracht niet voor. Daar komt bij dat de dynamiek binnen de (met name oudste) groep vaak erg negatief is. De leiding van de Adelaars heeft soms het idee constant ‘politieagentje’ te moeten spelen en dit is uiteraard niet prettig. Wilt u ervoor bidden dat deze negatieve sfeer verdwijnt?
Normaal gesproken starten we rond deze tijd van het jaar met het voorbereiden van de kerstmusical voor het kinderkerstfeest. Dit jaar zal er echter geen kerstmusical opgevoerd worden. Wij zien het namelijk niet zien zitten om met de kleine groep leiding die we nu hebben zo’n groot project op poten te zetten. Natuurlijk zullen de kinderen een aandeel hebben tijdens de kerstdiensten, maar over een verdere invulling wordt nog nagedacht. Tot slot heeft de terugloop in kinderen ervoor gezorgd dat de inkomsten voor Sunshine Corner afnemen. Hierbij dus een reminder voor de ouders: Vergeet de kinderen geen ‘centje’ voor de collecte mee te geven!
Namens de kinderkerkleiding,
Gerard Bras


Kinderkerk september 2015

De vakantie is voorbijgevlogen en 16 augustus is de reguliere kinderkerkleiding weer met de kinderkerk gestart. Het was leuk om alle kinderen weer terug te zien en hun vakantieverhalen te horen. Het zomerrooster was jammer genoeg niet volledig ingevuld, maar desondanks was er – mede dankzij een aantal flexibele invalkrachten – bijna elke zondag in de vakantie kinderkerk. Alle invallers hartelijk dank! Ook voor de kinderen was het leuk om tijdens de zomerweken eens wat andere gezichten voor hen te zien.

Zoals u wellicht weet is de samenstelling van de kinderkerkgroepen gewijzigd. We draaien inmiddels met twee groepen in plaats van drie vanwege de terugloop in kinderen en leiding. Dit heeft tot gevolg dat de leeftijdsverschillen in de groepen groter zijn geworden. Daarnaast huren we geen lokaal in basisschool De Drietand meer en dus ‘stoeien’ we nog een beetje met de ruimtes. Eind augustus hebben we de eerste vergadering van het nieuwe seizoen en zullen we hier verder over doorpraten en de nodige knopen doorhakken.

Zo net na de vakantie is er verder weinig nieuws te melden, dus ik zal het hierbij laten. We hopen dat de kinderen ook in het komende seizoen veel over God zullen leren en bidden dat onze lessen z’n uitwerking mag hebben in hun harten. Blijft u voor de kinderkerk bidden?

Gerard Bras